Ervaringen


“Heel erg goed: het verblijf in het centrum met hun verzorging en aandacht, het eten, maar vooral ook jullie aandacht en inbreng! Super. Ik ben er volgend jaar weer bij”.

Yvon, Maarssen 

 

“Reden om deze retraite te doen is dat je er echt even helemaal uit bent op een rustgevende, mooie plek. Er is ruimte om jezelf terug te trekken als je dat wilt en bij behoefte aan een goed gesprek is dat ook mogelijk. Er is tijd voor bezinning en rust, voor inspanning en gezelligheid.  En dan ben je ook nog creatief bezig met steen en maak je in drie dagen een mooi kunstwerk”.

Erica, Nieuw Vennep 

 

“Een aantal dagen helemaal voor jezelf in een ontspannen sfeer met uitstekende catering, interessante gesprekken en goede begeleiding bij het beeldhouwen.  Een 9”.

Sietske, Hengelo 

 

“Het thema was op een goede manier aanwezig. Eigenlijk in alles kwam het terug. Ik vond het een zeer geslaagde investering!!!!!.  Ik heb de meditaties en ochtendoefeningen als iets extra’s ervaren: zij brachten me weer bij mezelf en gaven positieve energie.  Volgend jaar doe ik weer mee”.

Yvon, Maarssen 

 

“Ik vond het ontzettend leuk om na al die jaren weer te beeldhouwen en het was ook heel gezellig. De tai chi en meditaties waren zeer prettig en die onderdelen hebben ook meerwaarde. Ik vond het prettig en heel ontspannend om alleen met mezelf en het beeld bezig te zijn.  Rust en plezier en ontmoetingen met interessante mensen. Goede aanwijzingen met betrekking tot het maken van het beeld”.  Een 9

Sietske, Hengelo

 

“De meditaties in de kring en de subthema’s per dag waren inspirerend en rustgevend. Dat is een mooie basis om de dag mee te starten en in een flow te kunnen werken aan mijn beeld. En dat werken aan het beeld was soms ook ingewikkeld en ik vond het heel spannend om de vorm er goed in te krijgen. Dan is het fijn om ook in de middag die spanning weer van me af te laten glijden in de kring. En de wijze waarop Irene de meditatie doet in de kring, ik word daar zo rustig van. Ook thuis / op werk word ik nog rustig van als ik er aan terugdenk.

Jullie geven zo liefdevol richting aan de retraite. Het is als een warm bad.  En je hulp bij het beeldhouwen, is voor mij zo waardevol. Dus dank!  Ik heb wederom veel geleerd.  Een dikke tien”.

Erica, Nieuw Vennep, 

 

“Rust en ruimte, ontspanning en aandacht voor anderen en van anderen. Ook het proces van het beeldhouwen kreeg een andere invalshoek, verrassend en inspirerend. Heel anders dan de andere beeldhouwcursussen die ik in het verleden heb gevolgd. Het heeft geresulteerd in een beeld dat meer een afspiegeling is van mij en van mijn gedachten.

Alle onderdelen stonden stond in verband met elkaar en ik ervoer vooral de samenhang tussen de onderdelen.  Zeer positief in alle opzichten; inhoudelijk, sfeer, organisatie, begeleiding, verzorging en omgeving. De dagen zijn omgevlogen….”

Hanny, Vlaardingen 

 

” Ik vond dat er een mooie mix van beeldhouwen een aandacht voor de mens binnen het thema ruimte voor jezelf was. Het concept met meditatie en beweging erbij was voor mij een waardevolle aanvulling, omdat het me telkens weer bij mezelf terugbracht. De vrije avonden, het oplaten van de wensballonnen, de meditaties, Qi Gong het beeldhouwen en de sessie, alle onderdelen pasten in het geheel”.

SUPER!!! LEUK!! ZORGVULDIG!! LIEFDEVOL!! DESKUNDIG!!

Adriana, Babberich 

 

“Ik wilde rust en dat was in ruime mate aanwezig. Fijne groep waarin er ruimte was voor een goed gesprek en heerlijk lachen en wat nu ook heel fijn was, was de ruimte om lang stil te zijn. Wat een verademing. En de verzorging was ook weer helemaal top.

Jan en Irene stralen rust uit en zijn liefdevol naar elkaar en de groep. Daar wordt ik blij van. De Tai Chi vond ik top en het inzicht en uitleg bij het beeldhouwen – ook het betekenis geven aan wat er met ruimte en de beeldhouwer persoonlijk gebeurt – dat waardeer ik zeer. Irene dank voor het gesprek en het creëren van de stilte in de groep, daar gaf jij de ruimte voor.  Wat ik ook fijn vond was dat er een duidelijk en gestructureerd programma was. Wat mij betreft volgend jaar weer”.

Erica, Nieuw Vennep 

 

“De meditaties/oefeningen gaven steeds de opmaat naar het beeldhouwen en maakten de cirkel ook weer rond. De start met chi gong was ook heel prettig. Verstillend en in het hier en nu zijn… Mooi hoe het hele programma afgestemd en ondersteunend was om met het thema aan de slag te gaan in het beeldhouwen

Goede uitleg over de werking van ruimte in een beeld en over de techniek. Zorgvuldig en respectvol in je benadering van ieders werk; Jan helpt een volgende stap te maken zonder zijn idee op te leggen. Ook de persoonlijke sessie met Irene is heel waardevol voor mij geweest. Door mijn proces samen te evalueren kreeg de ervaring meer grond.

Jan en Irene hebben samen een mooie, veilige en liefdevolle sfeer neergezet, waarin alle voorwaarden aanwezig waren om met mijn eigen thema’s bezig te kunnen zijn”.

Nini, Werkendam 

 

“Het was voor mij de eerste kennismaking met beeldhouwen. Wat een steen allemaal kan doen met je innerlijke. Heel bijzonder.

Jan gaat helemaal op in het beeldhouwen. Kwam bij langs en hielp als dat nodig was. Jan haalde er ook boeken/ materialen bij om mij weer nieuwe inspiratie te geven. Irene heeft mij ook veel liefde en steun gegeven wat heel fijn voelde. Ook tijdens het beeldhouwen kwam ze bij mij/ons kijken en toonde ze interesse wat ik/wij aan het maken waren.

Echt een aanrader. Heel professioneel en niet commercieel. Voor herhaling vatbaar. Goede en vriendelijke verzorging en heerlijk eten, vooral het diner.

Het ophalen/brengen van/naar het station was goed geregeld.

De ligging van de locatie, die rust uitstraalde. De groep was erg gezellig en iedereen had interesse in elkaar. Mede door de liefde, interesse en aandacht van Jan en Irene waren we samen één. Goede en fijne enthousiaste begeleiding.

De ruimte om ook andere activiteiten te ondernemen, zoals even rust nemen of gaan wandelen. Goede verzorgde materialen, keuze aan stenen, de uitleg en de enthousiaste begeleiding bij het beeldhouwen. De praatsessie was ook fijn, even de begeleiding 1 op 1.

Ik ging met een goed gevoel naar huis en was trots op mijn beeld dat ik had gemaakt”.

Ellen, Wateringen

 

“Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, dus alles meer dan beeldhouwen en tai-chi was boven verwachting! Ik dacht het in Lochem zijn, weg van alle drukte is al ruimte voor jezelf!

Jan laat je thuis voelen, geeft duidelijke uitleg en neemt je mee in zijn wereld van beeldhouwen, tai chi en het jezelf laten zijn!

Irene is lief, zacht, empatisch, en weet een sfeer te creëren, die goed voelt en die je automatisch overneemt!

De retraite heeft mij veel rust gebracht! Het kunnen loslaten van de rest. Alleen bezig zijn in het hier en nu”.

Lizette, Maastricht

 

“Het beeldhouwen, in beweging zijn en bij mezelf. Dat is de hoofdreden voor mij geweest om in te schrijven. De bijkomende rust en sessie maakt het dan meer dan compleet voor mij. En maakt dat ik er zelfs verder mee kom.

Jan zorgt voor perfecte aandacht verdeling tussen de groepsleden, maakt geen onderscheid. Hij inspireert je, maar legt je niets op ten aanzien van je beeld. Hij brengt ideetjes aan op een luchtige manier die stiekem toch wel beeldbepalend zijn Geweldig hoe Irene de groep opent en ruimte geeft aan ieder. Ze staat er als mens, en beiden echt als team. Heel fijn”.

Corenne, Houten 

 

“Wat ik waardeerde in de retraite was het beeldhouwen zelf, de opbouw met iets fysieks, even samenkomen en samen afsluiten, het eten, s avonds nog even gezellig zitten. Gesprek met Irene was ook erg mooi.

Ik heb grote waardering voor Jan’s rust en manier van begeleiden. Ook zijn vertrouwen dat hij geeft in dat je iets kunt of aan kunt gaan(zoals een harde steen), niet eens met veel woorden. Ook de tai chi werd op een prettige manier begeleid. Irene is een heel fijne aanwezigheid in de retraite. Ze zorgt voor een heel veilige sfeer. Op een duidelijke manier leidde ze de bijeenkomsten maar wel heel veilig en lief”.

Jasperina, Amsterdam 

 

“Het heeft mij dichter bij mezelf gebracht. En daar had ik veel behoefte aan. Ik vond het ook fijn dat ik de mogelijkheid had om mij terug te trekken en dicht bij de natuur zonder dat jullie mij het gevoel gaven dat ik me teveel afzonderde. Ik vond alles prettig. Beginnen met Qi Gong, om in het hier en nu te komen. De gezamenlijke bijeenkomsten met de thema’s, meditaties, de afwisseling van de programma’s. En natuurlijk de persoonlijke sessie met Irene.

Jan heeft mij de liefde voor het beeldhouwen weer bijgebracht. Er komt veen moment dat ik het zeker weer ga oppakken. Daarnaast is hij een fijn mens met het hart op de goede plaats, die mensen weet te stimuleren. Ook Irene is een fijn mens en goede coach. Weer een stukje verder op mijn weg”.

Marion, Maastricht 

 

“Inspirerend programma, prima verzorgd, mooie omgeving en zinvolle gesprekken. Het beeldhouwen, de metafoor van de steen, de vorm en het plaatsen van de steen in de ruimte lieten bij mij de nodige kwartjes vallen. Jan is vol passie over het beeldhouwen, de steen en de metafoor naar je levensweg. Hij brengt rust en stelt diepzinnige vragen en voor mijn gevoel altijd aftastend hoever of hoe diep zijn vragen mogen zijn bij de ander. Nynke straalt vertrouwen uit en rust. Wist mij te raken met haar scherpzinnige vragen en opmerkingen. Zij kan ‘door het kijken naar lijf en leden, je ziel en zaligheid doorgronden’ en dat doet zij integer en respectvol. Prachtige locatie, ruime verzorgde kamer en badkamer. Maaltijden: een vier sterren hotel kan hier een puntje aan zuigen. Heerlijke, eerlijke recht toe recht aan maaltijden, gezond en met liefde gemaakt. Een 9”.

Erica, Nieuw Vennep

“Dikke voldoende, aandacht is optimaal in zo’n kleine groep en de verzorging en de plek zijn prima. De link tussen je eigen proces en het beeld wordt helder! Aandacht, humor en werkelijke betrokkenheid, precies wat je nodig hebt”.

Linda, Lochem

“De vriendelijke zachtheid van mensen en omgeving, de goede zorg en comfort hebben mij opgetild. Van boven heb je een duidelijk overzicht van de landkaart van wegen waar je gewend bent overheen te lopen. Ik voel me bevoorrecht dat ik dit heb mogen meemaken. De combinatie van het zoeken naar de mogelijkheden in een steen en het bij jezelf stilstaan geeft veel stof tot nadenken en uiteindelijk ook inzicht in het pad dat je zou willen volgen. Een zeer goed verzorgde accommodatie, een 9 op 10 op alle vlakken”.

Caroline, Kalmthout

“Zeer goed, een warme sfeer, een leuke groep én leuke begeleiding. Ik heb weer eens ervaren dat ik best op mijn gevoel kan afgaan, dat het tot mooie dingen kan leiden als ik er maar wel bij blijf denken en ook wil doorzetten”.

Ruud

“Ik vond het een erg prettige en goed georganiseerde retraite. Ben me van een aantal dingen meer bewust geworden. Het beeldhouwen vond ik erg leuk”.

Jasperina, Amsterdam

“Zeer waardevol, zeker door de combinatie: lichamelijk bezig zijn, creativiteit aanspreken. Daarnaast met je emoties, gedachten en drijfveren bezig zijn”.

Marije

“Ik heb de retraite als zeer positief ervaren. Het heeft mij meer duidelijkheid gegeven over eigen knelpunten en inzicht over ‘hoe verder’”.

Frieda, Den Ham

“Mijn algemene waardering voor de retraite is een 9. Naast het beeldhouwen vond ik de meditatie, visualisatie en het labyrint zo mooi in elkaar overlopen, het paste voor mijn gevoel heel goed, het gaf er ook iets extra aan het weekend. Blij dat ik heb ingeschreven voor de retraite van Jan en Nynke. De accommodatie: een geweldige plaats, netjes en verzorgd en de maaltijden heerlijk, lekker bed en een schone badruimte . Een 9”

Corry, Texel

“Ik vond de retraite plezierig, ontspannen, inzichtgevend, leerzaam. Inspirerend. Duidelijk meer dan een beeldhouw 3-daagse, en dat kwam door het uitgebreide programma rondom en gekoppeld aan het beeldhouwen. Gelijkwaardigheid tussen heel verschillende mensen, ieder deed zijn/haar ding en er was respect voor ieder afzonderlijk”.

Loes, Rumpt


 

© Copyright Daguz - Daguz is ingeschreven in het kwaliteitsregister van Centrum Psychosynthese Holland - KvK Den Haag 27360739
WordPress Onderhoud door Indigo Webstudio